Saracia e considerata de multe ori un cuvant foarte urat, iar saracii isi cauzeaza lor insusi probleme pentru ca sunt lenesi sau nu se descurca in societate. In vreme ce unii se straduie sa iasa din saracie, altii cheltuiesc bani pe cele mai tari telefoane mobile in timp ce abia daca au ce pune pe masa. Potrivit echipei de neurocercetatori de la Universitatea din Pennsylvania, motivul pentru care oamenii raspund diferit la un anumit stimul social tine de control si de timp. Daca nu esti sigur ca intarzierea satisfactiei va avea vreun efect, nu e nevoie sa astepti vreo recompensa speciala.
Strategiile de pierdere in greutate sunt un bun exemplu. Sa presupunem ca reusiti sa va abtineti de la ciocolate si dulciuri, de la pizza. Dar, la finele lunii, daca nu ati reusiti sa dati jos atat cat v-ati propus veti mai reusi sa va tineti de planul de slabit si sa va infometati inca o luna? La fel se intampla si cand esti sarac. Cand nu mai vezi nicio iesire din saracie, te predai. Te tratezi cand poti. Chiar daca e si pe o perioda limitata tot nu poti sa reactionezi altfel. Planurile pe termen lung nu sunt o optiune, pentru ca o decizie proasta e insotita mereu de o alta decizie la fel de proasta sau si mai proasta. Din afara, un astfel de comportament pare iresponsabil. Cu toate astea, din interior, pare sa aiba o logica perfecta. Cu cat saracia apare la o varsta mai frageda, cu atat urmarile ei sunt mai grave odata ce inaintam in varsta. Ganditi-va doar la o ruda de-a dvs. sau chiar la dvs., daca e cazul. Cum e viata dvs. acum, cand sunteti adulti, fata de cum era in copilarie? E mai buna, la fel? Cei care au crescut in saracie lucie si ajung sa faca un ban cinstit si sa traiasca mai bine ca adulti va vor raspunde ca e la fel sau un pic mai bine, pentru ca sunt obisnuiti cu un anumit nivel de instabilitate, de privare de anumite bunuri. Intrebati un copil care a crescut si creste in saracie cum e viata lui acum. Va va raspunde… ca nu stie.
Pentru el nu exista diferente intre azi si maine, ieri si azi, in viitor si acum. Totul e plat, totul se desfasoara intre doua imbucaturi de paine, daca este si paine, daca nu, intre doua inghitituri de apa si un sarut al mamei. Saracia transforma oameni si societati. Cu toate ca e privita de multe ori ca un lucru rau si urat, saracia ne poate ajuta sa ne dorim mai mult si sa luptam cu orice pret pentru idealul nostru, mai mult decat o face unul bogat. Si avem atatea exemple de oameni saraci care au ajuns pe cele mai inalte podiumuri doar prin munca lor… Totul e sa stim cum sa transformam neajunsurile in arme de lupta impotriva saraciei, sa ne depasim limitele si sa iesim invingatori, indiferent de viata si de cati bani avem.